نان بلوط خانگی درست کنید و همیشه پر انرژی باشید

0
30
نان بلوط
نان بلوط

اگر به رشته‌ کوه‌های زاگرس سفر کرده باشید، احتمالا نام نان بلوط را شنیده‌اید. این نان که در بین قوم لر با تان کلگ شناخته می‎شود، در همه جای دنیا طرفدار است. علتش هم طعم متفاوت و خواص بیشتر آن نسبت به نان‌های گندم، جو و ذرت است. در این ساختنی به شما یاد می‌دهیم چطور این نان خانگی را به روش مدرن درست کنید و از طعم متفاوتش لذت ببرید.

نانی که با آرد بلوط پخته می‌شود، نه تنها نسبت به نان‌های دیگر مواد مغذی بیشتری دارد بلکه انرژی بیشتری هم به شما می‌دهد. پس اگر ورزشکار هستید یا فعالیت بدنی سخت دارید، با خیال راحت نان بلوط را به وعده‌های غذایی‌تان اضافه کنید.

گام اول: مواد لازم برای پخت نان بلوط

  • یک فنجان آب – ۲۴۰ میلی لیتر
  • ۲ و ۱/۴ قاشق چایخوری مخمر خشک فعال – ۱۱ گرم
  • ۲ قاشق غذاخوری روغن – گیاهی، زیتون یا انواع دیگر روغن
  • ۱/۳ فنجان شکر سفید – ۴۵ گرم
  • دو قاشق چایخوری عسل – ۱۴ گرم
  • یک قاشق چایخوری نمک – ۵ گرم
  • ۱/۲ فنجان آرد بلوط – ۷۵ گرم
  • ۲.۵ تا ۳ فنجان آرد نان – ۳۰۰ تا ۳۶۰ گرم

ابزار آشپزی

  • کاسه
  • قاشق چوبی
  • دستمال تمیز
  • قالب کیک ۹×۵

گام دوم: مخمر را آماده کنید

مثل پخت هر نان دیگری، پخت نان بلوط هم از آماده کردن مخمر شروع می‌شود. آب را تا دمای ۱۰۵ تا ۱۱۵ درجه فارنهایت گرم کنید. سپس یک قاشق چایخوری شکر به آب گرم اضافه کنید. مخمر را هم اضافه کنید و کمی با چنگال هم بزنید. حالا ۱۰ دقیقه صبر کنید تا مخمر حالت فومی پیدا کند.

در ساختنی بخوانید :
پایه گیتار چوبی ساده و شیک بسازید

اگر بعد از ده دقیقه حالت فومی پیدا نکرد، باید از ابتدا شروع کنید. چون مخمر تازه یا خوب نیست یا آب خیلی داغ است و مخمر را کشته یا خیلی سرد است و مخمر را فعال نکرده است.

گام سوم: شکر، روغن، عسل و آرد را اضافه کنید

سپس باقیمانده شکر، روغن، عسل و یک فنجان آرد نان را به مخمر اضافه کنید. این مواد را با قاشق چوبی هم بزنید تا کاملا ترکیب بشوند.

گام چهارم: آرد بلوط را اضافه کنید

حالا می‎توانید ماده اصلی نان بلوط یعنی آرد بلوط را به مواد اضافه کنید. سپس یک فنجان آرد نان دیگر و نمک را هم اضافه کنید و خوب مواد را هم بزنید. از اینجا خمیر شکل می‌گیرد. اگر لازم بود کمی آرد بیشتر اضافه کنید تا خمیر کاملا چسبناک بشود.

گام پنجم: خمیر را ورز بدهید

روی سطح میز آرد بپاشید و خمیر را رویش بگذارید و به مدت ۸ دقیقه ورزش بدهید. اگر خمیر خیلی چسبناک شد می‌توانید کمی آرد به آن اضافه کنید.

برای ورز دادن خمیر، آن را روی خودش تا کنید و با کف دستتان به پایین فشار بدهد. سپس خمیر را یک ربع دایره بچرخانید و دوباره همین کار را ادامه بدهید. اگر میکسر ایستاده دارید هم می‌توانید از آن استفاده کنید.

گام ششم: به خمیر روغن بزنید

یک کاسه را کاملا با روغن بپوشایند و خمیر را داخلش بگذارید. خیلی مهم است خمیر گرد باشد تا روغن کاسه به همه جایش بخورد. این روغن نمی‌گذار خمیر نان بلوط خشک بشود. یک حوله خیس روی کاسه بکشید و کاسه را در جای گرم بگذارید تا خمیر باد کند. ۶۰ تا ۹۰ دقیقه صبر کنید تا سایز خمیر حداقل دو برابر بشود.

در ساختنی بخوانید :
نان کشمشی و دارچینی لذیذ درست کنید (بدون میکسر)

گام هفتم: خمیر را شکل بدهید

بعد از اینکه حجم خمیر دو برابر شد، کمی با کف دستتان رویش بزنید و آن را به شکل یک قالب نان دربیاورید. خمیر را در قالب کیک ۹×۵ بگذارید. نیازی هم به روغن‌مالی قالب کیک ندارید چون خمیر خودش روغن دارد.

گام هشتم: نان بلوط را بپزید

حالا دوباره روی خمیر را با حوله بپوشانید و ۶۰ تا ۹۰ دقیقه صبر کنید تا حجمش دو برابر بشود.

بعد از این مدت می‌توانید نان به مدت ۳۵ دقیقه در فری که با دمای ۳۵۰ درجه فارنهایت (۱۷۶ درجه سانتیگراد) گرم شده، بپزید. حتما بعد از ۲۰ تا ۳۵ دقیقه نان را چک کنید و اگر رویش خیلی قهوه‌ای شده بود، کمی فویل رویش بکشید.

نان بلوط آماده است

بلافاصله بعد از پخت باید نان را از قالب بیرون بیاورید و روی سینی بگذارید تا کمی سرد بشود. به همین سادگی موفق شدید نان بلوط درست کنید. تجربه خودتان از پخت تان بلوط را با کاربران ساختنی به اشتراک بگذارید.

نوش جان.

منبع