خانه / دنیای اطراف ما / کامبوچا : اکسیر حیات یا دشمن سلامتی؟

کامبوچا : اکسیر حیات یا دشمن سلامتی؟

کامبوچا در اصل یک چای تخمیری است و از کشت باکتری و مخمر که از محلول چای، شکر و بعضا طعم دهنده به عنوان سوخت استفاده می‌کند، درست می‌شود. کامبوچا قرن‌ها پیش از آسیا آمد. نام دیگر آن “چای قارچ” است، چون در طی فرآیند دم کردنش باکتری و مخمر به هم می‌چسبند و شبیه کلاهک قارچ می‌شوند. اما کامبوچا از قارچ درست نشده، بلکه از کنار هم قرار گرفتن باکتری‌ها و مخمر ساخته می‌شود.
گفته می‌شود که این نوشیدنی خواص بسیاری از جمله بهبود هضم، کاهش اشتها، بهبود حافظه، کاهش فشار خون، تقویت رشد مو، افزایش انرژی و غیره دارد. با این وجود، افرادی هستند که این خواص را قبول نداشته و معتقدند پژوهش‌های پزشکی وجود آن‌ها را اثبات نکرده است. حتی می‌گویند اگر این چای تخمیری را در خانه درست کنید، برای سلامتی خطرناک خواهد بود.

مزه، ساختار و ترکیبات کامبوچا

کامبوچا کمی‌گازدار، بسیار اسیدی و به خاطر وجود شکر شیرین است. این نوشیدنی حاوی انواع قند‌ها، ویتامین‌های خانواده B و آنتی اکسیدان‌ها و مقادیر اندکی الکل حاصل از فرآیند تخمیر است. علاوه بر این‌ها، داخلش باکتری‌های شناور هم موجود است. شاید خیلی‌ها دوست نداشته باشند اما چیز نگران کننده ای نیست چون شبیه به این باکتری‌ها در برخی نوشیدنی‌های تخمیری دیگر هم پیدا می‌شود. هر 240 میلی لیتر آن 30 کالری دارد و نسبت به اکثر نوشیدنی‌ها، کم کالری محسوب می‌شود.

تاریخچه و افسانه‌ها

گفته می‌شود کامبوچا از چین می‌آید و اولین بار در سلسله تی سین (Tsin) و در سال 212 قبل از میلاد دم شده است. چینی‌ها آن را “چای جاودانگی” می‌نامیدند. این نوشیدنی از راه تجارت اول به هند و روسیه و بعد بیشتر قسمت‌های آسیا فرستاده شد.
افسانه ای می‌گوید در سال 414 بعد از میلاد، دکتر کامبو (Kombu)، از کره، این قارچ‌ها را برای درمان اینکیو (Inkio)، امپراتور ژاپن، به آن کشور برد. امپراتور شفا یافت و از آن زمان به افتخار این دکتر، اسم کامبوچا ، چا به معنای چای، را روی این قارچ گذاشتند.
چون این نوشیدنی به معجزه کردن شهرت دارد، اسم‌هایی مثل قارچ معجزه، قارچ جادویی، اکسیر حیات و چای نقرس هم به آن نسبت داده شد. هر کشور و مکان بعد از ورود این چای، آن را به خودش نسبت داد: قارچ روسی، اسفنج ژاپنی، نوشیدنی مغولی، نوشیدنی هندی و بسیاری از اسامی‌دیگر به زبان‌های مختلف.
این ماده از هر کجا که نشات گرفته باشد، امروزه در سراسر دنیا شناخته شده است. در آمریکا اوایل خیلی شناخته شده نبود، اما امروزه در تمامی‌مغازه‌ها و سوپرمارکت‌های این کشور و تریای شرکت‌هایی مثل گوگل و فیس بوک پیدا می‌شود.

در ساختنی بخوانید :  اخبار علمی : بهترین تصویر فضاپیمای دان از سیاره کوتوله سرس
این نوشیدنی اولین بار در چین ساخته شده است/
این نوشیدنی اولین بار در چین ساخته شده است

آیا کامبوچا برای سلامتی مفید است؟

همه حرف‌هایی که درباره جادویی بودن این نوشیدنی گفته می‌شود، باعث هیجان و اشتیاق مردم می‌شود. اما آیا واقعا همه آن‌ها صحت دارد؟ توصیه ما یه شما این است که از هر چیزی که آن را به عنوان اکسیری برای درمان همه بیماری‌ها از آرتروز و یبوست گرفته تا سرطان، تبلیغ می‌کنند دوری کنید. آندریا جیانکولی (Andrea Giancoli)، سخنگوی آکادمی‌تفذیه و رژیم‌های غذایی، می‌گوید: شواهد بسیار اندکی وجود دارد که ادعا‌هایی که درباره کامبوچا گفته می‌شود را تایید کند.
با این که این نوشیدنی خیلی معروف شده اما تقریبا هیچ پژوهش قابل اطمینانی وچود ندارد که تاثیر مثبت آن را بر سلامتی نشان دهد. بسته به این که کجا درست شده باشد و چه نوع قارچ و مخمری استفاده شده باشد، این نوشیدنی حاوی باکتری‌هایی مثل باکتری زیلینیوم (xylinum)، باکتری گلوکونیوم (gluconium)، استوباکتر هتوژنوم (Acetobacter hetogenum) و هم چنین باکتری‌های آنتی بیوتیک ساز مثل انواع پنی سیلیوم است. برخی باکتری سیاه زخم را هم در آن پیدا کرده اند. انواع قارچ‌ها و مخمر‌ها هم در ترکیبات آن یافت شده است. با توجه به ساختار باکتریایی کامبوچا می‌توان آن را یک پروبیوتیک عالی دانست، اما ماست قطعا از آن بهتر است.
علاوه بر مقادیر اندک الکل (معمولا کمتر از 0.5 درصد)، کامبوچا مقادیر قابل توجهی اسید استیک (سرکه)، اتیل استات، اسید گلوکورونیک و لاکتیک اسید هم دارد. با توجه به این که اکثر افراد به عنوان محلول دم کردن این نوشیدنی از چای سیاه یا سبز استفاده می‌کنند، کافئین هم در آن پیدا می‌شود. علت انرژی زا بودنش هم می‌تواند همین باشد.

در ساختنی بخوانید :  اخبار علمی : ساخت پای مصنوعی که احساس دارد!
کامبوچا حتما باید در ظرف شیشه ای دم بکشد وگرنه احتمال مسمومیت وجود دارد.
کامبوچا حتما باید در ظرف شیشه ای دم بکشد وگرنه احتمال مسمومیت وجود دارد.

در سال 2003، یک بررسی سیستماتیک تمامی‌پژوهش‌ها درباره کامبوچا، هیچ مقاله ای مربوط به موثر بودن این مرهم پیدا نکرد. علاوه بر این، مشخص شد چندین مورد درباره خطرناک بودن کامبوچا وجود دارد. این موارد شامل آسیب به کبد، اسیدوز متابولیک و عفونت‌های سیاه زخم پوستی بود. یک مورد مرگ هم گزارش شده بود.
کامبوچای موجود در بطری که در مغازه‌ها به فروش می‌رسد، بی خطر است. اما اگر این نوشیدنی را در خانه درست می‌کنید، حسابی مراقب باشید چون احتمال آلوده شدنش زیاد است. این نوشیدنی باید در شیشه نگه داری شود. اگر آن را در ظرف‌های سرامیکی بریزید، اسید موجود در آن درون ظرف را خورده و شما را با سرب مسموم می‌کند. ظاهرا، مدارکی که آثار منفی این نوشیدنی را اثبات می‌کند، بیشتر از آثار مثبتش است. این مشکلات به مصرف کامبوچا نسبت داده شده است:

  • یک فرد الکلی بعد از 2 هفته مصرف این چای به زردی مبتلا شد و بعد از قطع مصرف بهبود یافت.
  • سرگیجه، تهوع و استفراغ که بعد از قطع مصرف رفع و با از سرگیری مصرف دوباره شروع شد.
  • هپاتیت سمی‌که بعد از قطع مصرف برطرف شد.
  • اسیدوز شدن سوخت و ساز و اختلال انعقادی پراکنده در رگ‌ها که در آخر منجر به ایست قلبی و مرگ شد.
  • اسیدوز شدن سوخت و ساز، ایست قلبی و بهبود.
  • عفونت‌های سیاه زخم بعد از استفاده موضعی این چای روی پوست.
  • اسیدوز لاکتیکی و نارسایی حاد کلیه
  • مسمومیت از سرب بعد از درست کردن نوشیدنی در ظرف سرامیکی.

در کدگذاری غذایی FDA، کامبوچا در دسته فرآیند‌های تخصصی قرار می‌گیرد و هر نوع خرده فروش یا عرضه کننده مواد غذایی که قصد فروش کامبوچا را داشته باشد، باید از سازمان تنظیم مقررات مجوز بگیرد و از طرح خاصی که توسط این سازمان تعریف شده، محصولاتش را به فروش برساند. FDA توصیه می‌کند برای دم کردن این نوشیدنی از آب بالای 74 درجه سانتی گراد استفاده کرده، تجهیزات لازم را تمیز و بهداشتی نگه داشته و دفعه اول از کشت مادری که خریده اید استفاده کنید. هم چنین، کامبوچا با pH کمتر از 2.5 و بیشتر از 4.2 نفروشید و اگر این نوشیدنی علائم رشد کپک داشت، آن را دور بیاندازید.

در ساختنی بخوانید :  ماجرای تفنگی که فضانوردان شوروی با خود به فضا بردند
با یک کشت مادر، ماده اولیه قارچ، می‌توان تعداد زیادی چای درست کرد.
با یک کشت مادر، ماده اولیه قارچ، می‌توان تعداد زیادی چای درست کرد.

دکتر برنت باور (Brent A. Bauer)، در مقاله ای برای کلینیک مایو (Mayo Clinic)، نوشت: طرفداران کامبوچا ادعا می‌کنند این چای می‌تواند سیستم ایمنی را تحریک کرده، از سرطان جلوگیری کرده و عملکرد دستگاه گوارش و کبد را بهبود بخشد. با این حال، هیچ مدرک علمی‌برای تایید این ادعا‌های درمانی وجود ندارد.
بنا بر همه نکات گفته شده، کامبوچا یک ابر غذا نیست. حداقل تا به حال مدرکی پیدا نشده که خلاف این را ثابت کند. شما را نمی‌کشد اما اگر خودتان آن را دم کنید یا باکتری‌ها به نحو خاصی به بقیه مواد واکنش نشان دهند، ممکن است مشکلاتی برای سلامتی ایجاد کند.

یکی از افرادی که این چای را درست کرده و طرفدار آن است ، می‌گوید:

“من خودم به مدت 6 ماه این نوشیدنی را از یک کشت مادر دم کردم. این کشت مادر حدود ضخامت 3 انگشت رشد کرد. به نظر خودم مزه اش خوب شده، اما بعضی‌ها می‌گویند خیلی اسیدی است. تاکنون به هیچ مشکل سلامتی دچار نشده ام، ولی حس سالم تر بودن هم ندارم. بعد از این که مادر کوچک شد و چیزی که در شیشه پیدا کردم حالم را به هم زد، دیگر از این نوشیدنی درست نکردم. قارچ مادر را دور انداختم اما می‌گویند با گریل کردنش می‌توانستم یک همبرگر خوشمزه بخورم.
امتحان کردن کامبوچا تجربه جالبیه، اما اگر نگرانید به آن نزدیک نشده و خودتان را به خطر نیاندازید.”

منبع

خلاصه مطلب
عنوان مطلب
کامبوچا : اکسیر حیات یا دشمن سلامتی؟
توضیح کوتاه
کامبوچا یک نوع چای تخمیری است که با کمک قارچ و باکتری ساخته می‌شود. خواص معجزه آسایی به این نوشیدنی نسبت داده شده، اما تحقیقات علمی‌خلاف آن را اثبات کرده است.
نویسنده
ساختنی

بیشتر بخوانید:

اخبار علمی : آلودگی هوا باعث کوچک شدن مغز می شود!... دستگاه تنفسی را فراموش کنید؛ آلودگی هوا مغز ما را هم تحت تاثیر قرار می دهد. همه ما درباره مضرات آلودگی هوا می دانیم. البته این نکته برای خوانندگان ساخ...
اخبار علمی : مقابله با باکتری ها از طریق دزدی سیستم ایمنی... انسان ها تنها موجودات روی زمین نیستند که درگیر یک نبرد مداوم با باکتری ها هستند؛ بلکه خود این موجودات هم دائماً با همنوعان خودشان بر سر منایع غذایی کم...
پرینت سه بعدی پوست انسان ؛ پروژه جدید کمپانی اورئال... کمپانی اورئال محصولات آرایشی و رنگ مو تولید می کند. علاوه براین در آزمایشگاه های این برند معروف پوست انسان هم تولید می شود تا مجبور نباشند محصولات شان...
سحابی تشکیل دهنده ستاره به شکل گل رز سحابی در عمق عکس فضایی، مانند یک گل رز می شکفد. سحابی آشفته 17 به شکل گل رز در فاصله 5500 سال نوری زمین. یک سحابی تشکیل دهنده ستاره که به شکل گ...
آیا می شود به سرعت مافوق نور رسید؟ پایه اصلی داستان های علمی تخیلی، سفر با سرعت زیاد بین کهکشان ها، چیزی که سرعت مافوق نور نامیده می شود می تواند روزی ما را به کهکشان های دوردست ببرد. ا...
آزمایش سرن برای اتصال به ابعاد دیگر در طرح آزمایشی که بیشتر شبیه نقشه یک نابغه شیطانی است تا یک آزمایش علمی قابل اطمینان، شکافنده اتم LHC سرن در ژنو سوییس تا بالاترین سطح انرژی شارژ می ش...

درباره نیلوفر نبی زادگان

نیلوفر نبی زادگان
نیلوفر نبی زادگان ، فارغ التحصیل رشته مهندسی سخت افزار و نویسنده وبسایت ساختنی است .

پیشنهاد می کنیم

امواج گرانشی به دانشمندان اجازه می دهد جهان اولیه و حتی لحظه ایجاد آن را ببینند.

دانشمندان موفق به مشاهده امواج گرانشی شدند!

بعد از یک قرن گمانه زنی و آزمایش‌ها و مشاهدات وسوسه انگیز، دانشمندان برای اولین …

پاسخ دهید